Kot večina strani na spletu tudi naša pri svojem delovanju uporablja cookies oz. piškotke.

Chiptuning

Dandanes so vsi moderni motorji krmiljeni preko takoimenovane "krmilne naprave". Vsi parametri kot so npr. količina vbrizga, lambda sonda, pritisk, čas vžiga itd. so kontrolirani preko krmilne naprave. Za ohranitev teh parametrov je odločilen program v procesorju, ki je takorekoč srce krmilne naprave.

Program v procesorju je razvit od proizvajalca za točno določen tip motorja.
V fazi razvoja tega programa je proizvajalec v prvi liniji osredotočen, da razvije program, ki bazira na raznolikosti voženj. S tem so mišljeni spreminjajoči se pogoji vožnje kot so npr. kvalitativno manjvredno gorivo, vremenski vplivi, višinska razlika, mednarodno specifične količine izpušnih plinov, itd.

Tako je to za proizvajalca težka naloga, da najde kompromis med vsemi temi različnimi pogoji vožnje in jih združi v en program. Ob tem pa pride zraven še dodatna težavnost, ker morajo biti upoštevani tudi različni profili voženj, tako da mora pri nonstop pritisnjenem plinu do konca upoštevati, da se količina izpušnih plinov giblje v mejnih vrednostih, kot tudi pri dopustniku, ki toči v tujini mogoče slabše gorivo ali s prikolico prečka gorske predele.

Prav tako pa dandanes naraščajoči stroški pri izdelavi motorjev vplivajo na programerje, ki morajo pri razvoju programov pri velikih serijah motorjev zaradi velikih končnih toleranc izdelave narediti določene omejitve, tako da na koncu vsak motor daje skoraj identično moč in navor.

Za to pogosto najdejo področja v krmilni napravi s takoimenovanimi dušitvami, kar pomeni, da meri krmilna naprava realni pospešek avtomobila v m/s in da potem omeji to vrednost na neko drugo maksimalno vrednost. Tudi navor je ponavadi zaradi udobnostnih razlogov kontroliran. Današnji programi torej ponujajo samo kompromisne rešitve.

Od tu naprej pa nastopi TUNER. Individualna prilagajanja področij ter odprava dušitev in omejitev navora vodijo posledično k Večji moči in delno tudi manjši porabi. Chip-tuner modificira, individualizira in specificira program tako, da po prilagoditvah ostane še vedno prostor za tolerance. Dandanes pa za zaščito motorja skrbi tudi sama krmilna naprava, ki z različnimi pomožnimi programi kontrolira, če kakršni koli parameter ni prilagojen predpisanemu področju.

Delovanje Turbopolnilca

S turbopolnilcem bi naj dobili večji navor in tako tudi večjo moč motorja. To omogočimo tako, da dovedeni zrak komprimiramo (stisnemo). S povečano gostoto zraka pride pri vsakem vstopnem koraku več zraka v izgorevalni prostor. S povečano koncentracijo zraka je omogočeno boljše izgorevanje - moč se veča.

turboschema

Toplota in gibalna energija izpušnih plinov se porabi za pogon izpušne turbine turbo polnilca. Izpušna turbina poganja komprimator. Ta komprimira dovedeni zrak, pri čemer se zrak greje. V hladilniku komprimiranega zraka se zrak spet ohlaja.

Problematično področje turbo polnilca:

Pri večjih obratih dobimo zelo visoke obrate turbine, pri čemer se zrak močneje komprimira kot je to potrebno. Pri manjših obratih turbina ne doseže potrebno velikih obratov. Zrak se ne komprimira dovolj. Motor ne doseže željene moči (turbo luknja).

Nastavljivi turbo polnilec:

V nasprotju z normalnim turbo polnilcem dobimo z nastavljivim skozi celo obratno območje potreben komprimiran zrak. To nam omogoči nastavljiva lopatica, ki vodi izpušni zrak preko turbinskega kolesa.

leitschaufel
Zaželjen visok pritisk pri nizkih obratih motorja

Presek izpušnih plinov se pred turbinskim kolesom zoža s pomočjo vodilnih lopatic. Ker se izpušni plini gibljejo hitreje pri zoženem preseku se tudi turbinsko kolo vrti hitreje. S tem pa tudi pri nižjih obratih dobimo potreben pritisk.Visoki obrati motorja

Presek izpušnih plinov turbo polnilca je prilagojen izpušnemu toku. Vodilne lopatice dajejo večji vhodni presek izpušnih plinov, da ne prekoračijo potrebnega pritiska.